1. RAZRED

    Featured Posts

    Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Matematika - nauka o brojevima

Matematika (grč. mathēmatikḗ što znači učenje) je formalna i egzaktna nauka koja je nastala izučavanjem figura i računanjem s brojevima. Iako ne postoji opšteprihvaćena definicija matematike, pod matematikom se u širem smislu podrazumeva da je ona nauka o količini (aritmetika), strukturi (algebra), prostoru (geometrija) i promeni (analiza).


Matematika se razvila iz potrebe da se obavljaju proračuni u trgovini, vrše merenja zemljišta i predviđaju astronomski događaji. Ove tri početne primene matematike se mogu dovesti u vezu sa grubom podelom matematike na izučavanje strukture, prostora i promena.


U današnje vreme matematika uglavnom proučava i opisuje osobine struktura koje sama stvara ili koje potiču iz drugih nauka, najčešće iz fizike.


Nauka o brojevima


Matematika se bavi proučavanjem brojeva. Njihovim proučavanjem je započeto i proučavanje struktura. Od svih skupova brojeva, najpre su formirani i proučavani prirodni brojevi, a zatim celi brojevi. Formirani su realni brojevi, kao brojeve koji predstavljaju kontinualne veličine. Iz matematičkih razloga uveden je koncept kompleksnih brojeva.





 

 

 

author

Author Name

Author Description!

Get Free Email Updates to your Inbox!

Постави коментар

www.CodeNirvana.in

Translate

Total Pageviews

Copyright © Mustafa | Blogger Templates | Designed By Code Nirvana | Blogger Tricks